fbpx

Hírek

Mindenek előtt gratulálunk Drippey Máténak, Nagy Ábel Mártonnak és Papp Mátyásnak a díjhoz! Eredetileg arra vártunk választ, hogy újabban csak külföldön tanulók kaphatják meg ezt a megtisztelő címet? Hetek óta várjuk a választ.

A Bartók Rádió Zenei Díjait első alkalommal adták át. A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A hazai klasszikus zene kiválóságai tizenegy kategóriában vehettek át elismerést. A Bartók Rádió Zenei Díjátadón a kitüntetések között két külön jazz díjat is átadtak.

A 78 éves korában elhunyt hosszabb betegség után a számos stílusban, mint pop, R’n’B és groove-orientált jazz stílusban alkotó szaxofon-mágus, David Sanborn.

Idén is átadták fiatal tehetségeknek a Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíjakat. Az ösztöndíj célja, hogy segítse a 30 év alatti jazz előadóművészek pályakezdését, művészi fejlődését.

Április 16-án ünnepli 60. születésnapját Vámos Béla zenetanár, a Kanizsa Big Band alapítója, zenekarvezetője, aki a vidéki jazzélet egyik meghatározó alakja. A helyi zenei élet közismert művészeként számos tehetséges fiatalt tanított és tanít, mint klarinét- és szaxofontanár a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés Alapfokú Művészeti Iskolában.

Még egy kis mesterséges intelligencia a jazz környékéről: az amerikai jazzgitáros, zeneszerző Kurt Rosenwinkel adott hírt nemrég arról a közösségi oldalán, hogy egy légitársaság MI zenéket használ, helyesebben ajánl a repülőgépei fedélzeten.

Nem könnyű megtalálni a hazai jazzélet szereplőinek lemezeit. A Jazz.hu megpróbálja összegyűjteni az egyik legnagyobb zenemegosztón megtalálható összes olyan jazzlemezt, amiben legalább egy magyar közreműködő szerepel 2023. november 15. és 2024 novembere között.

Úgy is írhatnám, hogy újra bajban van a fiatalok egyik legfontosabb bemutatkozási helye, mert két éve ugyanezzel a problémával küzdöttek.

A nemzeti ünnep alkalmából kiosztották idén is a kultúrában tevékenykedőknek az állami művészeti díjakat.

Igaz, csak teszt üzemmódban, de ma elindul a közmédia online rádiója. Csak online lehet elérni és 24 órában lehet rajta jazz-zenét hallgatni.

A március 2-ai Magyar Jazz Szövetség közgyűlésén idén is kiosztották a Szabó Gábor-, Gonda János- és Pernye András-díjakat! Gratulálok - kollégáim nevében is - Szabó Dánielnek és Lakatos Antalnak!

A 17. Müpa Jazz Showcase utolsó napján két énekesnő merőben más produkciója után a díjkiosztóra került sor, amit ma délelőtt a Müpa honlapján is meg lehet tekinteni. Az énekesek zenekaráról később jelenik meg beszámoló.

95 éves korában elhunyt a zeneszerző, trombitás, oktató, karmester Deák Tamás, aki a legendás Deák Big Band, valamint a Jazztanszak big bandjének vezetője volt 1969-től 1987-ig.

Talán nem időszerűtlen elgondolkodni arról, hogyan befolyásolja vagy fogja befolyásolni a Mesterséges Intelligencia (AI – Artificial Intelligence) a jazz-zenét. A jelen vagy jövő idő nem véletlen, mert már most sem tudják kiszűrni a zenemegosztók - bármennyire is próbálkoznak - az MI-vel kreált, létrehozott zenét, megállíthatatlan a térnyerése.

Február 4-én hirdették ki a Grammy-díjakat Los Angelesben (ami azt jelentette, hogy a magyar idő szerint hajnali 1 órára lett vége az élő közvetítésnek). 

Két pályázatról kaptunk hírt a Jazz Szövetségtől. Az egyik magyar, a másik francia.

A magyar jazz történetének egyik legnagyobb alakja, a Pege Quartet, a Szabados zenekar, a Rákfogó és a Syrius egykori szaxofonos zsenije január 25-én nyolcvanéves lett. Az egykor a Bercsényi klub fal mellé ledobott tornaszőnyegein kuporogva játékát áhítattal hallgató korosztályom örökre a szívébe zárta, mert sokunkkal ő ismertette és szerettette meg a jazzt, ami akkor a szembenállás zenéjének számított, a szocialistának nevezett értékrenddel szemben. Hűen követtük őt a Petőfi Sándor utcába, a Ganz Mávag művházba, és persze a Syrius hajóra.

Több felhívás is érkezett a Jazz.hu szakmai portálhoz. 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005