fbpx

Tommy Vig koncertje az 1956-os forradalom évfordulójára a Budapest Jazz Club színpadán 2020. október 17-én

2020. szeptember 23.

A forradalom leverése után Amerikában letelepedett művész öt évtizedes távollét után 2006-ban tért vissza Budapestre és azóta is tevékeny résztvevője a hazai zenei életnek. Hosszú külföldi tartózkodása során mindvégig megőrizte magyarságát, és minden alkalmat megragadott, hogy a forradalomról zeneművek, koncertek révén megemlékezzen. (Budapest 1956 c. zeneműve évente hangzott el a forradalom Los Angelesben lévő emlékművénél tartott ünnepségeken.)  Most sem tesz másképpen és Forradalmi sorozat címmel új, eredeti öt tételes modern kortárs zenei projektjével állít emléket a magyar történelem kiemelkedő eseményének.

E figyelemfelhívó írás nem vállalhatja Tommy Vig sokszínű zenei pályájának puszta felsorolását sem. Erről két monográfia is napvilágot látott: Ézsiás Erzsébet könyve, „A Teleki tértől Hollywoodig – Vig Tommy pályafutása” inkább a történetmesélést képviseli, míg Máté J. György „Tommy Vig – Mozaikkockák egy zeneművészről” a fényes pálya zenei vonatkozásainak összefoglalása.  
Tommy következetesen megőrzött magyarságát illusztrálva elmondhatjuk, hogy az évek során zeneműveivel többször állított emléket nem csak  a  magyar forradalom  hőseinek,  de több nagylélegzetű kompozícióival  fejezte ki  szeretetét szülőhazája iránt.  Mint igazi rajongója az irodalomnak, hét tételből álló szvittel tisztelgett kedvenc magyar írói, költői előtt. Ebben helyet kapott Petőfi, Jókai, Arany, Ady és József Attila mellett Karinthy Frigyes és Rejtő Jenő is. Ami pedig a sportot illeti, az Aranyszimfóniák c. műve a londoni, a Riói aranyálmok pedig a legutóbbi olimpia magyar hőseinek tiszteletére íródott. Mi több a lehetséges budapesti olimpia reményében is készített egy zeneművet, amellyel az olimpia megrendezéséért kívánt lobbizni. A terjedelmes kísérőfüzet magyar és angol nyelven mutatta be a magyar kultúra, tudomány és sport kiemelkedő képviselőit.  Az említett zeneműveit sikeres koncerteken mutatta be a főváros rangos színhelyein, és rendre lemezeken is megjelenttette. De más lemezein is érvényesül a kettős identitás: felhangzanak magyar népdalok és Tommy Petőfi adaptációja, a Füstbement terv, felesége Miai Kim tolmácsolásában. A hangszerparkot pedig cimbalommal és tárogatóval színesítette.
Sokak számára meglepő lehet, hogy Tommy nemcsak rajongója és gyűjtője a rangos képzőművészeti alkotásoknak, de maga is alkotóművész ebben a vonatkozásban is. Modern kollázsaiból a koncert másnapján, október 18-án, vasárnap este 5-től rendeznek aukciót.

De még ezzel sem ér véget a sokoldalú művész októberi szereplése. Sajnos az új „forradalmi projekt” október 22-én történő felvétele a korábbi tervektől eltérően közönség nélkül kerül sorra a Magyar Rádióban. Viszont természetesen meghallgathatjuk majd a Bartók Rádió műsorán november 4-ig bezárólag. Figyeljük tehát Veisz Gábor jazzadásait!
Az öt részből felépülő Forradalmi sorozat kortárs zenei alkotás egyes tételeinek címei: Forradalom, A magyar nép dühös a kommunizmusra, A lélek forradalma, Védeni a magyart és Pihenő pillanat. Mint a szerzőtől megtudtuk, még a tételek sorrendje is spontán alakul ki a koncert során.  A mű előadásban közreműködő művészek az alábbiak lesznek: Tommy Vig komponista  és dirigens, aki zongorázik is, Zsoldos Béla vibrafonon és ütőhangszereken játszik, Csuhaj-Barna Tibor bőgőzik és  Jeszenszky György dobol. A muzsikusok saját érzéseiket fejezik ki a megkomponált témákra. A Forradalom c. tételben Jeszenszky György és Tommy dobpárbaja idézi a harcokat, de a bőgőszóló is nagyon kifejező része ennek a tételnek. A fenti sorrend szerinti második tételben Zsoldos Béla és Tommy Vig timpani duettje vezeti be a témát, de Jeszenszky György dobjátéka is rendkívül fontos szerepet kap. A lélek forradalma c. tételben zongorajáték mellett Zsoldos Béla és Csuhaj Barna Tibor játéka idézi az eseményeket. A Védeni a magyart tételben Jeszenszky-Vig dobpárbaj idézi az elkeseredett küzdelmet és a bőgőszóló a reménytelen kilátást. Végül a Pihenő pillanat a remény jegyében született tétel, a szabadságvágy jazzes kifejezése. Emlékeztet a jazzbarátok számára oly’ fontos – Amerika Hangjának rövidhullámú adásából ismert Willis Conover jazzműsorainak állítva emléket. (Ezen az adón a forradalom kitörésének egyhónapos jubileumán – 1956. november 23-án – korabeli magyar jazz-zenészek kicsempészett felvételei kerültek adásba.)
A Forradalmi sorozat mellett a Tommy Vig koncerten jazz standardek is elhangzanak Mia Vig tolmácsolásában és minden bizonnyal hallhatjuk majd a Füstbement tervet is Mia bájos akcentusával – magyar nyelven.
Nagy érdeklődéssel várjuk az október 18-án, szombaton este 8 órakor kezdődő bemutatót!

További információk: https://www.bjc.hu/programok/eloado/tommy-vig-quot-forradalmi-sorozat-quot/

 

Fotó: Németh András Péter