fbpx

...a tempo, a frazír, a ritmika... - FSCO a Müpa-ban // Interjú Nagy János Yancha-val

2019. szeptember 24.

A virtuóz zongorista, hangszerelő, Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, Nagy János Yancha fúziós zenekara már 15 éves. A Müpa-ban október 2-án kerül sor a koncertjükre, melyen összesen 17 zenész fog fellépni. A különleges formáció nem csak jazz septetből áll, hanem egy vonós zenekarból, ami fúvós szekcióval egészül ki, valamint vendégzenészekből. A klasszikus zenei felállást neves zenészek alkotják, és érdekes stílus alakul ki, mikor a jazz-zenészek és a népzenészek csatlakoznak hozzájuk. Ez a produkció nem csak a jazz kedvelőket vonzza, hanem a komolyzene iránt érdeklődőket is. Ráadásul ezen a koncerten három jól ismert jazz hegedűs is játszani fog: Frankie Lato, Kézdy Luca és Lantos Zoltán, akikhez egy klasszikus hegedűs is csatlakozik, Csonka Gábor, aki azért már belekóstolt a jazz világába, olyan neves zenészekkel dolgozott együtt, mint Al Di Meola, Buena Vista Social Club, Bill Evans.

Free Style Chamber Orchestra - "Az együttes, ahová mindenki máshonnan érkezett, de ugyanoda találtak haza". Az FSCO művészeti vezetőjét kérdeztem a koncertről, hogy találják meg a közös hangot, miközben egész más zenei világból érkeztek.

  • MagyarJazz: Először is azt áruld el, kik az állandó tagok ebben a zenekarban, akik már 15 éve alkotják ezt a nagy létszámú zenekart?
  • Nagy János: A zenekart 15 évvel ezelőtt Pálhegyi Máté fuvolaművész barátommal alapítottuk, Ő jelenleg Bécsben él, így a helyét Pozsár Eszter vette át. Eszterrel igen régi a kapcsolatunk, osztálytársak voltunk a jazztanszéken, azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal játszottunk együtt. A fúvósok közt két alapító tag is van, Zsemlye Sándor szaxofonon és Blaskó Mihály fagotton. Tavaly csatlakozott hozzánk Gordon Teodóra klarinéton. A bevezetődben említett Csonka Gábor szintén alapító tagok közt van, mint ahogy Frankie Lato és Kézdy Luca s már tíz éve velünk van. A Művészetek Palotájában Lantos Zoltán csatlakozik még hozzánk. Brácsán Haraszti Krisztina játszik, Ő elsők közt jött az együtteshez. Nehezen tudnám nélküle elképzelni a FSCO-t. Jelenleg csellistánk Pribay Valéria, aki nem kis áldozatot hozva lesz ott a koncerten, illetve van velünk a próbákon, hisz pár hete született meg a kisfia. A ritmusszekcióban Berdisz Tamás dobol immáron több, mint tíz éve. Frey György basszusgitározik és Joubert Flóra ütőhangszerezik. Zenekarunk állandó vendége volt Szerényi Béla tekerőn, jelenleg fia, ifj. Szerényi Béla van velünk, mint állandó tag.

 

  • MagyarJazz: Annak idején, mikor létrehoztad ezt a zenekart, mi volt a koncepció? Miért tartottad fontosnak, hogy egy ekkora zenekarral adj koncertet? A hangszerelés sem lehetett kis feladat.
  • Nagy János: A koncepció egy jazz ritmus szekció és egy klasszikus kamarazenekari felállásnak az összevonása volt. Sok példa volt és van erre ebben a műfajban, de állandó jelleggel működő ilyen együttes nincs. A kezdeteknél voltak ilyen jellegű munkáim alkalmi zenekarokkal és mindig nagy hiányérzet maradt bennem az előadást illetően. Aranyos dolog storyként emlegetni az öltözőben, buszban az ilyen projekteket és megjegyezni, hogy igen-igen, de nem az igazi, mert a tempo, a frazír, a ritmika... Na ebből lett elegem. Arra gondoltunk Mátéval, megcsináljuk azt az együttest, ami után nem kell magyarázkodni. Elég nagy volt a szórás emiatt, például az European Mantrával készített közös album második próbáján Borlai Gergő megkérdezte, ez most komoly? Jó pár zenésztől megváltunk akkor, de nincs kompromisszum a játékban. Az eredmény önmagárét beszél.

 

  • MagyarJazz: A klasszikus zenei művészek miatt biztos szükség van egy keretre, amit ők megszoktak. Ti jazz-zenészek kaptok improvizációs lehetőséget?
  • Nagy János: Ez egy jazz zenekar, rengeteg improvizációval. Azok a klasszikus zenészek maradtak az együttesben, akik felvették a fonalat és megtanulták a műfaj stílusjegyeit.

 

  • MagyarJazz: Mennyit próbáltok egy ilyen nagy létszámú zenekarral, hogy oldod meg az egyeztetést, egyáltalán van olyan próba, amin mindenki jelen volt?
  • Nagy János: Heti egy próba volt sokáig az általános, nagyobb alkalmak előtt sűrűbb. Nem egyszerű az egyeztetés, de nem megoldhatatlan, számtalan nagylétszámú zenekar működik az országban.

 

  • MagyarJazz: Kérlek áruld el, milyen zenei stílusokkal találkozhatnak, akik meghallgatnak majd benneteket 1,5 hét múlva?
  • Nagy János: Amint említettem ez egy jazz zenekar, a mai modern jazz jegyeivel. Megjelennek népzenei motívumok is. ami külön érdekesség, ifj. Szerényi Béla a népi hangszeren játszik velünk mainsteram jazzt. Ez a fajta találkozás kifejezetten különleges hangzást hoz létre.

 

  • MagyarJazz: Kik lesznek a vendégművészek az idei nagykoncerten?
  • Nagy János: Vendégművészeknek, nem szólistákat hívtunk, hisz a zenekar tagjait hívnám egyébként is, hanem zeneszerzőket, olyanokat, akikkel az elmúlt 15 évben dolgoztunk együtt, mint László Attila, Malek Miklós, Zsoldos Béla, Wolf Péter, egy ifjú tehetséget, Nagy Ábel Mártont és a zenekar tagjai közül az én darabjaim mellett Frey György egy szerzeménye is elhangzik. László Attila és Wolf Péter hangszeren is közreműködik a koncerten.

 

  • MagyarJazz: Ezalatt a 15 év alatt hány lemezetek jelent meg?
  • Nagy János: Első lemezünk „Pop Music” címmel jelent meg. az European Mantrával játszott „Pop Music” című dalt is játszottuk rajta és miután ahogy a dalnak, a lemeznek sincs semmi köze a popzenéhez így ez lett a címe. A második a „Pannon Kelta Tánc”, mely egy koncertlemez, amit a Drezdai Jazz Fesztiválon vettünk fel, a harmadik pedig az European Mantrával közös „21”.
    Ezen kívül számtalan ősbemutató köthető az együtteshez, de legutóbb a Tóth Roland rendezte Béla című rövidfilm zenéjét játszotta az együttes, a kategóriájában fődíjat nyert.

 

  • MagyarJazz: Az előbb említett Borlai Gergő vezette European Mantra-ban is játszol, aminek ugyancsak lesz koncertje hamarosan.
  • Nagy János: Igen, két nappal a Free Style Chamber Orchestra koncertje előtt (szeptember 29-én vasárnap), szintén a Művészetek Palotájában lesz az új lemezünk bemutatója.

Köszönöm!

 

Fotó: Nagy János, Facebook

Fellépők:

Nagy János Yancha - zongora

Pozsár Eszter - fuvola

Zsemlye Sándor - szaxofon

Gordon Teodóra - klarinét

Blaskó Mihály - fagott

Frankie Lato, Kézdy Luca, Csonka Gábor, Lantos Zoltán - hegedű

Haraszti Krisztina - brácsa

Pribay Valéria - cselló

Frey György - basszusgitár

Berdisz Tamás - dob

Joubert Flóra - ütőhangszerek

 

Vendégek:

Wolf Péter - zongora

 

László Attila - gitár

 

ifj. Szerényi Béla - tekerő

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005