fbpx

CHICK COREÁRA emlékezve

2021. február 16.

„Hivatásos jazzrajongó”-ként én is csatlakozni kívánok a megemlékezők táborához.

A sokoldalú Chick Corea fellépéseinek kiemelkedő jellegzetessége volt az, hogy egyedülálló változatosságot mutattak, mivel minden koncertje különféle stílusban és repertoárral került sorra, mégpedig a legváltozatosabb formációkkal, a szólótól és a duótól a kis big bandig, de akár a klasszikus zenei kíséretig. Első hazai fellépésétől kezdve szinte minden koncertjén ott voltam, de most éppen a 2010-es évtizednek a számomra legemlékezetesebb találkozásait idézném fel.

2012 márciusában a Tavaszi Fesztivál keretében szenzációs duókoncertet adott a világhírű vibrafonos, Gary Burton társaságában. A két hangszeres művész elkápráztatta a Müpa nagytermének közönségét. A koncertet követően vagy félórát vártunk a két művészre, de csak Corea jelent meg. De akkor aztán dedikált lemezre, CD-re, műsorfüzetre, koncertjegyre, mindenre, amit elé toltak, ezzel méltányolva a kitartó várakozást. Kedvesen elbeszélgetett mindenkivel, emlékfotók születtek. (A Vele készült ünnepélyes kép most igazán felértékelődött.) Nem sok ilyen kedves egyéniséggel találkoztam, főleg az igazán a „sztár” kategóriába sorolható művészeket illetően. Sikerült pár szót váltani vele, elsősorban a sokoldalúságát emeltem ki, aztán elmondtam, hogy Szabó Gábor lakásomhoz közel nyugszik ugyanabban a temetőben, ahol Bartók Béla is, valamint, hogy alighanem én vagyok az, aki legtöbbször felkeresi és gyertyát gyújt az emlékükre. (Bartók iránti rajongását több visszaemlékező is említi, de én is felhívtam a figyelmét arra, hogy a hatalmas koncertterem, ahol előzőleg játszott Bartók nevét viseli.) Mint láthatják Szaniszló Richárd barátom Coreával közös fotóján a velem készített kép is ugyanakkor készült.(Csak a rend kedvéért mondom el, hogy másnap a hotelben Richivel felkerestük Gary Burtont is, akivel ugyancsak kellemes beszélgetésre és fotózásra került sor.)

Aztán a Get Closer koncertiroda, és annak vezetője, Kleb Attila jóvoltából 2017 májusában a MoMSport kolosszális nézőtere zsúfolásig megtelt a Chick Corea Trio fellépésére (Eddie Gomez és Brian Blade voltak a partnerei).  Attila számtalan hírességről készített remek portrét, jómagam is csak most tudtam meg, hogy Chick pompás fotója (ami természetesen szerepelt Kleb Attila tavalyi kiállításán is) nem 2017-ben, a trió koncert után, hanem 2019-ben a BKK koncert alkalmával készült.

A Mandiner az MTI-re hivatkozva „Elhunyt Chick Corea, a jazzlegenda” c. híradása a Chick Corea Akoustic Band 2018. júliusi Müpa koncertjét nevezi meg a jazzikon utolsó hazai fellépéseként, de ez óriási tévedés, mivel a Get Closer rendezésében 2019-ben a Kongresszusi Központban a „My Spanish Heart” című remek projektjét mutatta be tízfős együttesével, ami egyben lemezbemutató is volt. Büszke vagyok arra. hogy én írhattam meg ennek a csodálatos koncertnek a beszámolóját, amelyen a Mester latin szívét nyújtotta át rajongóinak. (Főszerkesztőnk jóvoltából honlapunkon most ismét kiemelten szerepel a beszámoló.) Nos, ez a „jelenés” a zseniális művész méltó búcsúja volt, azzal – az akkor reálisnak tűnő – kívánságunkkal, hogy többször is vendégünk lesz még.

Mind a Müpa-nak, mind pedig a Get Closer koncertirodának nagy tervei voltak Vele, amelyek a járvány miatt nem valósulhattak meg a 2020-as évben. Most pedig örökre elvesztettük ezt a hatalmas zenei géniuszt. Nyugodjék békében!  Emlékét megőrizzük, öröksége pedig gazdagítja az egyetemes zenei világot!

 

Fotó: Dr. Karácsonyi Zoltán, Kleb Attila

 

 

  

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005