fbpx

Nincs jazz-zenész a Máté Péter-díjazottak között 2021-ben

2021. március 15.

Az első évben, 2018-ban Berki Tamás, majd tavaly, 2020-ban Gayer Ferenc vehette át az új elnevezésű díjat. Idén is volt jelölt a jazz-zenészek között, ám nem kapta meg az elismerést. Azonban lássuk, az egy éve indított sorozatot, amelyben jazz-zenészeket faggattam arról az interjúk végén, milyen elnevezést adnának legszívesebben a Máté Péter-díjnak, hogyan neveznék át a számukra fontos, ám nem megfelelő névre átnevezett díjat.

A Máté Péter-díj helyett hárman is a híres zongoraművész, zeneszerző nevét említették, Vukán György-díjra neveznék át a meglévő elismerést. Ám többen visszahoznák a Liszt Ferenc-díj elnevezést, ami a hírek szerint lehetetlen.

 

Máté Péter-díj a könnyűzene és jazz területén szerzett kiemelkedő előadóművészi tevékenységért adományozható állami kitüntetés.

A kiváló előadóművész, zeneszerző és szövegíró emlékére alapított Máté Péter emlékérem kitüntetés ugyanolyan állami művészeti középdíjnak számít, mint az Erkel Ferenc-; Jászai Mari-; vagy a Liszt Ferenc-díj. A díjat évente, március 15-én, három személy kaphatja. A kitüntetett adományozást igazoló okiratot, érmet és pénzjutalmat kap. A pénzjutalom (ez az illetményalap harmincszorosa) és nyugdíj-hozzájárulással jár, utóbbi a Magyar Művészeti Akadémiától. A díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Máté Péter-díj megalapításával a könnyűzenei és dzsessz színtér szereplőit emelte ki a Liszt Ferenc- és az Erkel Ferenc-díj köréből, így ezen elismeréseket ezentúl csak komolyzenei művészek kaphatják. Minden évben három személy kaphatja a díjat.

A kitüntetést először 2018. március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.

 

  • MagyarJazz: Máté Péter-díjról is kérdeznélek, mert a 2018-ban alapított díj körül szakmai vita alakult ki. Első évben megkapta a díjat Berki Tamás, majd tavaly a hét zenészből egy jazz-zenész sem került a díjazottak közé, amit egy cikkben Borbély Mihály is sérelmezett. A díj megnevezése sem tetszett mindenkinek. 

 

 

Bágyi Balázs – 2020.03.03.

  • Bágyi Balázs: Így van, ezt a díjat mi nem érezzük magunkénak és ennek több fórumon, többször is hangot adtunk. Kezdeményeztünk egy szakmai egyeztető fórumot, kérvényeztük a kulturális kormányzatnál, hogy a jazz kapjon egy önálló középdíjat. Van egy beadványunk, illetve személyesen is részt vettem ez ügyben Szakcsi Lakatos Béla, Zsoldos Béla és Balázs Elemér társaságában egy találkozón az államtitkárságon. Van nyitottság erre, de ezek lassan őrlő malmok, és nem feltétlenül szakmai alapon hozott döntések eredményei. Mi nem fogjuk ezt feladni, újból nekilendülünk és bízom benne, hogy előbb–utóbb elérjük célunkat.

 

Gayer Ferenc – 2020.04.15.

  • Gayer Ferenc: A Liszt-díj megfelelő volt, de lobbi tevékenység kapcsán kikerült onnan és így alapították könnyűzenészek és a jazz-zenészek részére a Máté Péter-díjat. Habár a jazz rétegzene, de azt tudomásul kell venni, hogy egy magas kulturális érték. Semmiféleképpen nem illik rá, hogy könnyűzene. A magyar jazz előadók, a magyar jazz zenekarok nemzetközi porondon is tényezők. Azt örömmel látom, hogy a médiában egyre több jazz műsor hallható és látható és egyre több fesztiválon és koncertteremben jelenik meg ez a nagyszerű műfaj.
    Lehetne Zoller Attiláról vagy Vukán Györgyről elnevezni a díjat.

 

Kollmann Gábor – 2020.09.19.

  • Kollmann Gábor:  Én a Vukán György-díjat javasolnám.
    Az élete a jazz volt, komponált, játszott, virtuóz volt.
    Mindig magasra tette a mércét.
    Én nem mellesleg példakép.

 

Kőszegi Imre, László Attila, Márkus Tibor – 2020.09.28.

  • Kőszegi Imre: Erről már volt szó a szövetségben, és akkor is azt mondtam, hogy maradjon a Liszt Ferenc-díj, mert nem kell különválasztani a jazz és komolyzenei díjat, hanem minőségi zenéért járó díjat kell adni, ez pedig a Liszt Ferenc-díj. Már elég régen ilyen magas szinten folyik a tanítás a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékén, és egyre több tanult fiatal végez. Ezért tartanám a Liszt-díjat továbbra is meg. Talán nem volt véletlen, hogy eddig Liszt-díjat kaptak a jazzművészek is.
  • László Attila: Külön díj kellene a jazz műfaj számára ugyanazokkal a feltételekkel, de más néven! Vukán György-díj. Vukán György komoly életművel rendelkező, mindenki által elismert, világszínvonalú hazai jazz muzsikus, zeneszerző volt.
  • Márkus Tibor: Seiber Mátyásról nevezném el, mert ő alapította a világ első jazztanszakát 1928-ban (Weimarban).

 

Mogyoró Kornél – 2020.09.30.

  • Mogyoró Kornél: Tisztelettel, nekem mindegy, hogy mi a neve ennek a díjnak, ha a megfelelő emberhez kerül. Szerintem ezt kéne értékelni!! Ha mindenképp nevesítenem kell, akkor a Magyar Köztársaság Jazz Lovagja - díj.

 

Hajdu Klára – 2020.10.16.

  • Hajdu Klára: Maradhatna Liszt Ferenc-díj, hiszen, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen a klasszikus zene mellett a jazz is helyet kaphatott, így azt gondolom, jogosan járhat jazz zenésznek is Liszt-díj.

 

Pintér Zoltán – 2020.10.27.

  • Pintér Zoltán: Mint minden szentnek, nekem is magam felé hajlik a kezem. Ha élő emberről lehetne elnevezni a díjat, akkor Szakcsi Lakatos Béláról nevezném el. Egyébként Garay Attila-díjnak nevezném el, mivel személyes tapasztalatom van róla, mennyire sokat jelentett neki ez a műfaj, és igyekezett mindig továbbadni a tudását, amiért hálás vagyok neki!

 

Rafael Mário - 2020.12.02.

  • Rafael Mário: Ez jó kérdés. Mindenképp olyan nevet adnék a díjnak, ami a jazz-zenéhez vagy szerzőhöz köthető. Máté Péter egy nagyszerű muzsikus volt, de nem gondolom, hogy a jazz-zenét az ő nevével lehetne fémjelezni. Én is avval értenék egyet, hogy ha nem lehet különálló díjként a jazz-zene, akkor maradjon Liszt Ferenc-díj. A minőségi zene díja ezen a néven méltó lenne. 

 

Lukács Miklós – 2021.01.18.

  • Lukács Miklós: A Liszt Ferenc-díjat. Az méltó volt és bevált az évek folyamán.

 

Párniczky András – 2021.01.20.

  • Párniczky András: Nehéz kérdés, mert a díjat nem csupán a jazz, de könnyűzenei előadók is megkaphatják. Ilyen értelemben szerintem a legkisebb gond ezzel a kapcsolatban az elnevezése. A mögötte álló szemlélet, az hogy a jazz még mindig nincs önálló művészeti irányzatként elismerve az, amin elsősorban változtatni kellene, és ez lássuk be, mit sem változik az évek múlásával. A döntéshozatal annyira központosított manapság, hogy egy szakmai fórumnak vagy érdekképviseletnek vajmi kevés beleszólása van a dolgok alakulásába. Ám ha mégis lenne, úgy véleményem szerint azt kellene kezdeményezni a Máté Péter-díjjal kapcsolatos fenntartások megoldására, hogy legyen egy jazz előadói elismerés, amit aztán nyilván nem egy pop-rock énekesről neveznek el.

 

Nagy Jánost is megkérdeztem, akinek a születésnapi interjújában lehet majd pénteken (2021.03.19.) olvasni a véleményét, ám hadd álljon itt az ő álláspontja is.

  • Nagy János: Ez nem egyszerű kérdés. A probléma a könnyűzene, a populáris műfaj összemosása a jazz műfajával, ami évtizedek óta művészi igényű kortárs improvizatív zene. Tény, hogy a sokféle stílus miatt vannak átfedések, de amiatt a pár százalék miatt igen nagyfokú felszínességre vall egy kalap alá venni a két műfajt. Rendet kellene rakni a fejekben e tekintetben, ez a díj ebben a formában ezt nem segíti. A gond, véleményem szerint az egyféle díj. Máté Péter alakjával, munkásságával, így a róla elnevezett díjjal semmi baj nincs (én kifejezetten szeretem), de jazz-zenésznek ezt adni, kicsit méltatlan. Gonda János neve, ha magyar kiemelkedő személyiségről szeretnénk elnevezni, méltóbb lenne erre.

 

 

Kapcsolódó cikk: Máté Péter-díjat kapott Gayer Ferenc

 

Fotó: Sztraka Ferenc/Irk Réka 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005