fbpx

Négy fellépés egy jazzfeszten - interjú Tálas Áronnal

2024. máj. 06.

A multiinstrumentalista jazz-zenész, Tálas Áron négyszer lép fel a Jazzfest Budapest rendezvényein. A Jazz.hu közönségszavazásán a legjobb jazzlemeznek Tálas Áron tavaly megjelent albumát választották, de a zongorista-dobos a jazz-zongoristák között is hol első, hol második helyezést vívja ki magának.

Gary Husband & Tálas Áron

A Jazzfesten Áron még a kuratórium tagjait is megelőzi a fellépéseseinek számával. Először május 5-én a Bacsó Kristóf Triádban, mint zongorista, majd másnap ugyancsak zongoristaként a Bende Zsolt Quartetben lép fel. Az iF Jazz Caféban május 8-án ül a zongora elé Gyárfás Istvánnal közös estjén, majd az angol jazz- és rockdobossal május 9-én különleges koncertet adnak, ahol a két zongorista-dobos váltogatja majd a hangszereit, miközben egy táncosnő is a színpadra érkezik.

Tálas Áront kérdezem erről az utóbbi különleges felállásról és a közös kooperációról.

  • Irk Réka / Jazz.hu: Gary Husband tavaly Nguyen Le-vel lépett fel a Jazzfesten. Találkoztál vele akkor? Mit kell tudniuk az olvasóknak Gary Husbandről?
  • Tálas Áron: Pár éve találkoztunk, MoM Kult backstage-ben vacsoráztunk, Kleb Attila mutatott be neki. Gary Husbandet én a Level 42 dobosaként ismertem meg, de Allan Holdsworth több lemezén dobol, ill. billentyűzik, legutóbb John McLaughlin zenekarában láttam billentyűzni.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Hogyan tudtok készülni a koncertre?
  • Tálas Áron: Az egyeztetés főleg online történik, de azért egyet próbálni is fogunk.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Egyed Bea táncművész, koreográfus különös színfoltja lesz ennek az előadásnak. Végig jelen lesz a színpadon? Tudtok a koncert előtt próbálni? Lépett fel már jazz-zenészekkel?
  • Tálas Áron: Úgy tudom, egy-egy részhez fog hozzánk Bea csatlakozni. Még nekem is meglepetés, mikor.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Milyen zenére számítson a közönség? Mindketten zeneszerzők is vagytok. Saját kompozícióitok is a műsorra kerül?
  • Tálas Áron: Igen, én pont most fejezek be egy direkt erre a felállásra írt mini darabot. Izgalmas lesz.

 

  • Irk Réka / Jazz.hu: Milyen terveid vannak erre az évre? Lesz új lemezmegjelenés esetleg?
  • Tálas Áron: Igen, az első standard lemezem idén fog megjelenni, melyen zongorázok, Danny Ziemann bőgőzik és Jorge Rossy dobol. Emellett lesz új triólemez is Palya Beával és Szalóki Ágival együtt. Október 6-án ismételjük a Danubia zenekarral a Mozart-koncertet, ahol a 27.-es Bb-dúr zongoraversenyt, és az erre készült átiratomat játsszuk el. Jó lesz.

 

 

Május 5. 19:00 // Premier Kultcafé - BACSÓ KRISTÓF TRIAD
Bacsó Kristóf –  tenor szaxofon, effektek, Tálas Áron  –  Fender Rhodes, zongora, Juhász Márton  – dobok

Május 6. 19:00 // Premier Kultcafé - BENDE ZSOLT QUARTET
Bende Zsolt – gitár, Tálas Áron – zongora, billentyűs hangszerek, Csízi László – dob, ifj. Tóth István – nagybőgő 

 

 

Május 8.  20:00 // iF Jazz Café - GYÁRFÁS ISTVÁN & TÁLAS ÁRON
Gyárfás István – gitár, Tálas Áron – zongora

Május 9.  19:00 // Trafó - GARY HUSBAND & TÁLAS ÁRON FEAT. EGYED BEA
Gary Husband – dobok és billentyűs hangszerek, Tálas Áron – dobok és billentyűs hangszerek, Egyed Bea – tánc és koreográfia

 

 

 

 

 

 Fotó: Sztraka Ferenc, Tálas Áron, Gary Husband

 

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005