fbpx

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem félévi vizsga – 1. nap // 2024

2024. január 18.

Idén majdnem ugyanakkorra esett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékének félévi vizsgája, mint tavaly. Ezúttal megelőzték a Bartók konzi vizsgáit, amik vasárnap és hétfőn lesznek.

LFZE félévi vizsga

Erősre sikeredett az első nap, így javaslom minden kedves olvasónak, hogy ha van ideje, jöjjön meghallgatni a fiatal tehetségeket ma és pénteken. Ónos esőre már nem kell számítani, de annál több fiatal tehetség és nem utolsó sorban az egyetem big bandjének koncertjére. Tiszteletben tartva a Jazz Tanszék vezetőjének kérését, nem írok sem pozitív, sem negatív kritikát, amit amúgy sem tennék. Azokról, akiknek már volt vagy lesz koncertjük a közeljövőben, fogok néhány információval szolgálni. Egyúttal remélem, megtalálom a szeptemberi X. Érdi Jazz Fesztiválra a fellépőket már most januárban.

Hagyomány szerint a Jazzvokál együttes kezdte a vizsganapot, melynek a felkészítő tanára Urbán Orsolya volt.
Az első zenekarban Szabó Gergő zongorázott, akit a legutóbbi Harmónia Jazz Csillagvizsgáló koncerten hallottam, és aki zeneszerzőként is újdonságot tud vinni a jazzkompozíciókba, nem volt ez másképp tegnap sem. Az iF kávázóban lép fel rendszeresen, de a Jazz Showcase döntőjébe bejutott az Up To The Surface-szel, így február közepén hallható lesz a Müpában.
Az ugyancsak mesterszakos Tóth Dániel Bécsben végezte az alap énekszakot, rengeteg fellépésen túl van már a szép hangú énekes, talán Budapesten jobban megismerik a Zeneakadémiának köszönhetően. Március 5-én az énekes Jazz Csillagvizsgálóban fog fellépni a BJC-ben. Szintúgy az énekes Jazz Csillagvizsgálóban lép fel Barva-Jécsai Borbála márciusban.
Barakonyi Brúnó szintén a Müpa tehetségkutatójában fog bőgőzni a Szabó Gergővel közös zenekarban.
Ugyancsak a Müpa tehetségkutatójába jutott be a Grace & Gravy trióval a basszusgitáros Vörös Zsolt. A tegnapi zenekarában játszott még Beján Norbert, aki a mesterszakot végzi, és aki - a játék alapján nem véletlenül - ugyancsak szerepelt már a Jazz Showcase-en, de emellett számtalan jazz és popzenekarban is állandó tag. Ugyanebben a zenekarban gitározott - mint Juhász Gábortól megtudtam – John Scofield zenéjét is kedvelő, ám ezúttal jazz-rockot játszó Szabolcsi Bence, aki májusban tripla teltházas Puskás Stadion koncerten fog gitározni.
A következő zenekarban is sok ismert zenész volt. Bangó Adrienne az Év fiatal jazz-zenésze verseny győztese volt 2021-ben, a mesterszakos Horváth Balázs pedig a sok díj mellett, tavaly év végén jelentette meg első lemezét, Reassurance címen, aminek a lemezbemutatója péntek este lesz a Budapest Jazz Clubban. A zenekar dobosa, Éles Máté volt, aki igaz csak két éve jár az egyetemre, de nemrég dobolt teltházas koncerten a Szakcsi-fivérekkel.
Az utolsó zenekarban Mohácsy Lőrinc neve lehetett ismerős, aki az Integeese triójával a Fonó szilveszteri műsorában szerepelt és ugyancsak bejutott az egy hónap múlva kezdődő Müpa Jazz Showcase-be.

Tegnap két külföldi diák szólóit is élvezhette a nagy számú közönség. Egyikük az amerikai Fulbright ösztöndíjas Doughty Michael Barrett volt, aki a Berklee College of Musicon végzett bőgős, valamint az olasz szaxofonos, Michele Viaggi, aki Erasmus-szal került a budapesti egyetemre.

Köszönet illeti a felkészítő tanárokat és az egyetem minden oktatóját. Valamint köszönet Baffia Boldizsárnak a kiváló hangért és jó fényért.

Ne maradjanak le a jövő zenészeinek koncertjeiről, ha tehetik ma és holnap is hallgassák meg a fiatalokat fél 2-től a BJC-ben.

 

LFZE félévi vizsga

Jazz-vokál együttes
Jécsai Borbála, Hárs Róza, Castagno Claudia Raquel, Orbay Lilla, Zsombori Bíborka, Bangó Adrienne, Molnár Alíz, Michele Viaggi, Bolyki Barnabás, Tóth Dániel
Felkészítő tanár: Urbán Orsolya

LFZE félévi vizsga

LFZE félévi vizsga

Barakonyi Brúnó (jazzbőgő, BA I.), Szigeti Mátyás (jazzdob-tanár, O10 I.), Szabó Gergő (jazz-zongora, MA I.), Tóth Dániel (jazzének, MA I.)
Felkészítő tanár: Borbély Mihály

LFZE félévi vizsga

LFZE félévi vizsga

Kálmánchelyi Levente (jazzgitár-tanár, O10 I.), Bátori Lénárd (jazz-zongora, BA I.), Pálinkás Ákos (jazzdob-tanár, O10 I.), Pogány János (jazzbőgő, BA I.)
Felkészítő tanár: Borbély Mihály

LFZE félévi vizsga

LFZE félévi vizsga

Barva-Jécsai Borbála (jazzének, BA I.), Várhelyi Diána (jazz-zongora, BA III.), Doughty Michael Barrett (jazzbőgő, Fulbright), Szigeti Mátyás (jazzdob-tanár, O10 I.), Michele Viaggi (jazzszaxofon, Erasmus)
Felkészítő tanár: Tálas Áron

LFZE félévi vizsga

LFZE félévi vizsga

Vörös Zsolt (jazz-basszusgitár-tanár, O10 II.), Bejan Norbert (jazz-zongora, MA II.), Baki József Ádám (jazzdob-tanár, O10 III.), Szabolcsi Bence (jazzgitár-tanár, O10 IV.)
Felkészítő tanár: Tálas Áron

LFZE félévi vizsga

LFZE félévi vizsga 

Bangó Adrienne Anita (jazzének-tanár, O10 II.), Horváth Balázs (jazz-zongora,  MA I.), Suke Sándor (jazzbőgő-tanár,  O10 II.), Éles Máté (jazzdob-tanár,  O10 II.)
Felkészítő tanár: Tálas Áron

LFZE félévi vizsga

LFZE félévi vizsga

Bagi Bálint (jazzgitár-tanár), Arató Illés (jazzdob-tanár), Mohácsy Lőrinc Ágoston (jazzbőgő), Bódás Zsuzsanna (jazz-zeneszerző)
Felkészítő tanár: Hámori János

  >1. nap<           >2. nap<           >3. nap<

 

Budapest Jazz Club, 2024. január 17. 

Fotó: Irk Réka

 

 

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005