fbpx

Én és a hangszerem – Csízi László

2023. március 10.

Új sorozatot indítunk el 2023-ban. A klubokba, fesztiválokra járó jazzt kedvelő közönség a zenészekről csak-csak tud informálódni a világhálón keresztül, de azokról a hangszerekről semmit nem tudunk általában, amin játszanak a muzsikusok. Most itt az alkalom, hogy a jazz-zenészek – minket csak ők érdekelnek – mesélhessenek egy kicsit arról a tárgyról, amivel talán egész életükben több időt töltöttek, mint embertársaikkal. Miért fontos számukra, mit kell tudni róla, mi a kiválasztás alapja. Kérésemre közérthetően, valóban nem a zenész a zenésznek, hanem a zenész a közönségének mondja el a legfontosabbakat a hangszeréről.

Elsőként a mindkét – szerkesztőségi és közönség – szavazáson a legjobbnak választott művészeket kérdeztem.

Csízi László  a szerkesztőségi és a közönségszavazatoknál is az első helyen végzett az év jazzdobosa kategóriában. A Zeneakadémia Jazz Tanszékén 2012-ben diplomázott dobos már egész fiatalon kitűnt a zenészek közül. Leginkább a Modern Art Orchestra állandó dobosaként ismeri a közönség, de felsorolhatatlanul sok zenekarban viszi a ritmussszekciót. Dresch Quartet, Tálas Áron Trió, Oláh Szabolcs Quintet, Szabó Dániel Quintet, Bacsó Kristóf Trió, ...

- Milyen márkájúak a hangszereid?

A hangszer amin mostanában sokat játszom, egy Yamaha Stage Custom dobfelszerelés.
18” és 20” lábdob, 12” tam, 14” és 16” álló tam. A Stage Custom modelljei 6 rétegű 100% nyírfából készülnek.
Nem szeretnék ebbe túlságosan belemenni, mivel ezeknek a paramétereknek bárhol utána lehet keresni.

  

- Miért választottad ezt a hangszeredet? Mit tartasz fontosnak egy hangszer kiválasztásánál?

Czirják Tomi barátom próbatermében játszottam először ilyen hangszeren és azonnal megtetszett a hangja.
Korábban már volt a tulajdonomban egy Yamaha Oak Custom, amit még 2008-ban kaptam a szüleimtől. A Yamaha sound már korán a fülemben volt és nagyon szerettem már akkor is. Rengeteg példaképemet hallottam a japán gyártó által készített hangszeren zenélni (pl. Steve Gadd, Peter Erskine, Brian Blade, Antonio Sanchez, Elvin Jones, Dave Weckl, Al Foster, Billy Cobham)
Ezek a nevek is azt bizonyítják, hogy mennyire univerzális és professzionális hangszereket gyárt a Yamaha.
Ami a pergőket illeti, két hangszert említenék meg. Az egyik egy 14x6 Yamaha Billy Cobham Signature juhar pergő és egy 14x6,5 Ludwig Hammered Brass réz pergő. Nagyon szeretem mindkettőt.

A jazzdobosok legjobb barátai viszont kétségtelenül a cintányérok. :-)
A klubokban, fesztiválokon általában biztosítanak dobfelszerelést a zenészeknek, de a saját cintányérjaihoz, saját “hangjához” minden jazzdobos ragaszkodik.
Vannak kivételes esetek persze, mikor valamiért nem megoldható és mondjuk egy repülőgépes utazásnál nem tudom magammal vinni. Viszont egy nagyon jó kölcsön kapott szett is inpirálhat, más ötleteket adhat és lehet élvezetes az azon való játék.

Zildjian cintányérokat használok. Sok cintányért kipróbáltam már, de a Zildjian az Zildjian. Számomra ők jelentik a cintányérhangot. 
Rengeteg tányérom van, amikre a legkülönbözőbb zenei szituációkban is számíthatok.
A legendás Avedis és K-széria modelljeit használom, zenei stílustól függően. Általában nagyobb méretű (Ride) cineken játszom, belőlük próbálok különböző hangokat, színeket kihozni. 
A dobverőknél kicsit más a helyzet.
Van egy-két verő, ami már régóta bevált és nagyon szeretem, de mindig felfedezek újakat, pl. mikor egy jam session alkalmával az ember egy idegen hangszer mögött találja magát, és abból kell főznie, amit ott talál. Ez ugyanúgy vonatkozik a dobokra, cintányérokra. Az embernek új ötletei támadnak és ez segít frissen tartani a saját játékát, meglepni önmagát, a zenésztársakat és a közönséget. Nagyon izgalmas!

 

 

Fotó: Csízi László, Újvári Mihály

 

  

 

Jazz koncertek - Jazz Concerts in Hungary

H K Sze Cs P Szo V
23
Dátum : 2024. márc. 23.
© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005