fbpx

Feledhetetlen koncertek: Pleszkán Frigyes/Fekete István - 2006

2022. június 10.

A Harmónia Jazzműhely két évtizednyi működése során általában dokumentálta műsorajánlóit, de ennek az egyedülálló koncertnek az esetében nyoma sincs az írásbeliségnek. Szerencsére azonban a felvétel megmaradt. Ez volt az egyetlen alkalom, amikor a jazz-zongora egyik legnagyobb magyar virtuózát, a néhai Pleszkán Frigyest sikerült elcsábítani a Harmónia Jazzműhelynek, akkor még a Nyitott Műhelyben tartott Jazz Péntekére.

A koncert pazar invenciózus és mókás kedvben találta Fricit, aki megfelelő partnerrel érkezett erre a fényesen sikerült előadásra, az ország egyik legfinomabb és zeneileg legempatikusabb trombitásával, Fekete Istvánnal. A trombita-zongora duettek nem gyakoriak, mert nehéz feladatok elé állítják a zenészeket, sok ráérzést és leleményt követelnek. Pistinek és Fricinek azonban ez semmi nehézséget nem okozott. A blues mindvégig búvópatakként újra és újra felbukkan a koncert során. Két felvételen basszusgitár is hallható. Sajnos a két szervező, Kerekes Gyuri és jómagam sem emlékszünk, hogy ki játszotta, de reméljük, hogy ő is hallgatja majd ezt a felvételt, és jelentkezik.

A műsorajánló-meghívók rejtélyes eltűnése ellenére két tényben biztosak lehetünk. A koncertre 2006. február 17-én került sor és a belépő 1000 forintba került. A többit a kedves hallgatók elbírálására hagyjuk.

 

 

 Fotó: Gramofon archívum, Irk Réka

 

 

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005