fbpx

The Voicingers fesztivál Lengyelországból jelentkezik

2020. szeptember 27.

A 12 évvel ezelőtt elindított fesztivál azt tűzte ki célul, hogy a zenét, a zenészeket, a zenekedvelőket segítse, és ápolja az élő zenei élmény iránti éhséget az előadók és a közönség részéről is. A The Voicengers fesztivál olyan fiatal művészek munkáját támogatja, akiknek a művészi útja már elindult. Idén Dés András volt a fesztivál magyar vendége. Tavaly szeptemberben Magyarországon is élvezhettük a workshopokat, jam sessionöket és koncerteket a Fonóban.

Ebben az évben kaptunk koncert- és workshop videókat a fesztivál művészeti vezetőjétől, Grzegorz Karnas-tól, aki tavaly nemcsak zenélt, hanem tanított is Budapesten, amiről itt adtunk hírt: The Voicingers fesztivál Budapesten - 2019

A The Voicingers fesztivál az alábbi feladatokat látja el:

  • International Jazz Competition for Singing Musicians versenyt szervez – ami idén a koronavírus miatt lemondásra került
  • fiatal zenészeket oktat különböző órákon, csoportos foglalkozásokon, ahol nemzetközi hírű művészek vezetik a műhelymunkákat
  • az egész család számára biztosít zenei oktatást; szülők és gyerekek együtt élhetik át az élményt
  • lehetőséget teremt, hogy bemutatkozzanak a fiatal generáció tagjai is a JazzBus Showcase keretein belül
  • hidat épít a zenészek, a menedzserek, az újságírók, a kiadók, a fesztiválok, jazzversenyek és klubok között
  • különböző külső és belső koncerthelyszíneken szórakoztatja a közönség tagjait élő zenével

 

Az idei évben készültek videó filmek a workshopokról és a koncertekről, melyekből kis részleteket kaptunk a The Voicingers-től:

WORKSHOP:

Anna Gadt

Lengyel énekes, improvizátor, zeneszerző. Anna Gadt ötvözi a szabad improvizációt a klasszikus zenével és a kortárs jazzel. A hagyományos módon felfogott éneklésen kívül az előadásain szokatlan hangokra és technikára törekszik.

Alan Wykpisz

Lengyel jazz és blues zenész, basszusgitáros. Alan Wykpisz a fiatal nagybőgős generáció kiváló alakja. A Krakkói Zeneakadémián és Katowicében végzett. Olyan nemzetközi fesztiválokon díjazták, mint: Jazz Hoeilaart 2011, Bass Copenhagen 2012, Tarnów International Azoty Jazz Contest 2013 és 2014 és Jazz Nad Odrą 2015.

Dés András

Magyar ütőhangszeres, zeneszerző, a magyar jazz élet egyik legaktívabb tagja, aki nyitott a társművészetek iránt is, és szeret kísérletezni. 2005-ben diplomázott a Zeneakadémián. A világ minden táján koncertezik saját formációival és nemzetközi zenekarokkal is. Számos kézi ütős hangszeren játszik.

Grzegorz Karnas

Lengyel jazz énekes, zenei producer, nyelvész, fotós, blogger. Karnas a The Voisingers fesztivál művészeti vezetője. Karnas nem zenész családban nőtt fel. Nyolc évet töltött francia, angol és arab nyelvek, irodalmak és kultúrák tanulmányozásával. Karnas a katowicei Zeneakadémia Jazz Intézetének volt a tanára. Pályafutása során az európai jazz-szcéna vezető művészeivel, valamint annak legendáival dolgozott együtt. 1998-ban első díjat kapott a Nemzetközi Jazz vokalisták találkozóján, Zamośćban (Lengyelország).

 

KONCERT:

 

Andras Des - Vars/Kaper Deconstructi:ON

Andras Des - percussion Mateusz Szewczyk - double bass Jakub Mizeracki – guitar


Grzegorz Karnas - Vars/Kaper Deconstructi:ON

Grzegorz Karnas - vocal Paweł Kaczmarczyk - piano Alan Wykpisz - double bass Maksymilian Olszewski – drums

Paweł Kaczmarczyk - Vars/Kaper Deconstructi:ON

Paweł Kaczmarczyk - piano Alan Wykpisz - double bass Grzegorz Masłowski – drums

 

 

Fotó: The Voicingers