fbpx

Jazz+Film // Trap Jazz – filmajánló

2023. december 10.

Ismét egy dokumentumfilm jelent meg az egyik streaming csatornán, ami egy új zenei műfaj létrejöttébe avatja be a nézőket, a jazz és a trap zene ötvözetébe, aminek a gyökerei a hip-hop és elektronikus zenében rejlenek.

Trap Jazz

A jazz-zene folyamatos változásban van. A Sadé Clacken Joseph rendezte filmben, atlantai zenészek életén keresztül kap betekintést a néző, miként jött létre a trap jazz, hogyan zajlik az alkotói folyamat, ami néha szomorú, néha vidám jelenetekkel tarkított. Beavatja a nézőt a zenészek nehéz gyerekkorába, de a boldogságukat is bemutatja, mikor Quincy Jones egyik számát Trap jazzre alakítva előadják magának a művésznek, a példaképüknek.

Trap Jazz

A Trap jazz jellemzői a ritmikusság, a groove-ok, a jazzharmóniák, akkordmenetek, improvizáció és hagyományos jazz hangszerelés, plusz az elektronikus elemek.

Trap Jazz

Trap Jazz

A főszereplők - Chris Moten, Devon „Stixx” Taylor és Cassius Jay - a sikeres amerikai zenész életükből kiszakadva, megtalálják az új utat, melyben otthon érzik magukat, valamint azt a próbálkozást mutatja be a dokumentumfilm, ahogy megtalálják és eljuttatják az új zenéjüket a közönségüknek. Küldetéstudatok abból áll, hogy a fiatalok felé tudjanak nyitni a jazz-zenével, újra táncoljanak rá, és fiatalok is látogassák a koncerteket.

Trap Jazz

Trap Jazz

Trap Jazz

A filmben megszólal, megjelenik többek közt Lalah Hathaway, Quincy Jones, Christian Scott is.

 

Hulu, Disney, 2023  (már magyar felirattal)

Rendező: Sadé Clacken Joseph
Operatőr: Sam A. Davis
Vágó: Paul Matthew Gordon, Autumn Dea

 

 

© 2019-24 MagyarJazz / Jazz.hu szakmai jazzportál, szeretett műfajunk, a JAZZ szolgálatában. All Rights Reserved. • Készítette és kiadásért felelős személy: Irk Réka • Kiadó: Jazzponthu Kulturális Alapítvány • 1122 Budapest, Maros u. 28. • Adószám: 19345684-1-43
Az alapítványnak adományt az alábbi bankszámlára köszönettel fogadjuk: 10700770-73692180-51100005